Sport fotografie

Anita Riemersma, Sportfotografie, 4 april 2019.

(PV) Afgelopen donderdag stond het onderwerp “Sportfotografie” op de agenda bij fotoclub ImageTotaal. De clubavond werd verzorgd door Anita Riemersma. Sinds 2000 fotografeert Anita Riemersma professioneel vele soorten sporten, maar ook lichamelijke opvoeding (bewegingsonderwijs) voor een aantal organisaties.
Daarnaast is ze ook nog docent aan de Volksuniversiteit in Almere en geeft ze workshops. Zoals ook deze avond voor ImageTotaal.

Voorzien van vele illustratieve voorbeelden behandelde zij stap voor stap de verschillende onderwerpen die op de sportfotografie van invloed zijn, zoals: actie, emotie, concentratie en sfeer.
Bij sportfotografie zijn er specifieke zaken die om de hoek komen kijken; Anita gaf onder meer tips over de techniek (denk aan isolatie van actie met weinig scherptediepte) en tactiek (bekijk van tevoren goed waar je het beste kunt staan en bijvoorbeeld niet in de steeds de grensrechter en juryleden in beeld krijgt). Wat betreft de apparatuur adviseert Anita voor sportfotografie een spiegelreflexcamera met een snelle autofocus.

Heel informatief was dat bij al haar (prachtige!) voorbeelden de camera-instellingen in beeld waren. Al dan niet met een toelichting van haar (waarom een bepaald camerastandpunt of beelduitsnede), kon een ieder bij veel van de beelden zelf beredeneren waarom bepaalde instellingen gekozen waren. Of wat bij een ingestelde voorkeurstand de camera er zelf als waarde bij had gezocht.

Voorzien van de door haar verstrekte hand-out van de presentatie kunnen wij alles thuis nog eens tot ons door laten dringen. Maar ook is die, met aanvullende informatie, te vinden op haar website www.anitariemersma.nl, zeer de moeite waard om een kijkje te nemen.